Nový kaplan se hlásí do služby

18 Čvc

Jmenuji se Zdeněk Drštka a narodil jsem se jako velmi malé dítě – stalo se tak 28. dubna 1980; od té doby jsem poněkud vyrostl. Kromě občasných výjezdů jsem valnou měrou trávil život v rodném Brně, kde jsem vystudoval ZŠ, Biskupské gymnázium a FF MU, obory latina a obecná jazykověda. Následně jsem nastoupil do Radia Proglas coby náboženský redaktor – rovněž v rodném Brně. V dobách proglasových jsem se vrhl na dálkové studium křesťanské výchovy.

Za studentských let (přibližně na podzim 1992) jsem se setkal se svou životní láskou – kávou; tento vztah v neztenčené míře trvá. Jinak jsem stále svobodný. 22. prosince 1996 jsem byl pokřtěn a biřmován, zázemí jsem našel ve farnosti v Brně na Petrově.

V proglasových letech mě také postihlo povolání, pročež jsem v září roku 2008 nastoupil do konviktu v Olomouci, zde jsem pak pokračoval ve studiu teologie na CMTF UP a ve formaci v Arcibiskupském kněžském semináři. Na Olomouc vzpomínám velice rád, zvláště pak díky přátelům z VKH. Studium jsem dovršil 31. května 2013 – díky předchozímu dálkovému studiu o rok dříve. Poslední rok formace jsem proto strávil v terénu jako pastorační asistent, a to zvláště ve farnostech Letovice a Rozhraní.

21. června 2013 jsem byl vysvěcen na jáhna a dostal jsem umístěnku do farnosti Brno-Zábrdovice, kde jsem prožil uplynulých 12 měsíců. 27. června letošního roku jsem se stal knězem, otec biskup mě poslal do farností Měřín a Uhřínov.

Mým oblíbeným světcem je sv. Tomáš Becket. Ve volném čase hltám knihy, hraji minigolf, popíjím kávu a v zimních měsících krmím kačenky. Krom toho se věnuji studiu díla českého velikána Járy Cimrmana. Nesnáším holení. Sportu se spíše vyhýbám, zpěv mi zakazují Ženevské konvence, s nadváhou nebojuji, neboť jsme se shodli na pokojném soužití. Vztah k práci: Lk 16,3.