aktuality od 28.5. do 4.6.2023

28 Kvě

POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU OD 28. 5. do 4. 6.

NE – Slavnost Seslání Ducha svatého – 7:45 Za modlitby matek a jejich úmysly 9:15 – Za Annu a Františka Syslovy, Vladimíra Krejčího – 15:00 májová pobožnost u kaple ve Valše. Při dobrém počasí bude i občerstvení. Setkání můžeme pojmout jako farní odpoledne.

POPamátka Panny Marie, Matky církve7:00 Za Marii Cejnkovu, bratra Karla, rodiče a duše v očistci – 18:00 Dědkov.

ÚT – Svátek sv. Zdislavy, patronky rodin7:00 Za živou a zemřelou rodinu Sedláčkovu, Rosických a Němcovu 17:30 Blízkov – 18:30 Černá.

ST – Svátek Navštívení Panny Marie – 18:00 Za živou a zemřelou rodinu Dřímalovu, Kuderovu, Večeřovu, Kaceltovu – po mši svaté příležitost k přijetí svátost smíření do 19:30, tichá adorace Nejsvětější svátosti.
ČT- Svátek Ježíše Krista, nejvyššího a věčného kněze 17:00 Modlitby matek 17:30 Modlitba sv. růžence.

PÁ – První pátek v měsíci 17:00 Výstav Nejsvětější svátosti, příležitost k přijetí sv. smíření – 18:00 Za živou a zemřelou rodinu Černou, Hájkovu, Veselou, Čermákovu.

SO – Památka sv. Karla Lwangy a druhů, mučedníků – 10:30 Meziříčko, setkání rodáků – 19:00 Za Stanislava Urbánka, živou a zemřelou rodinu.

NE – Slavnost Nejsvětější Trojice – První svaté přijímání dětí – 9:15 – Za rodinu Škodovu, Vyskočilovu, Simonidesovu a Boží ochranu pro celou rodinu – 18:00 Modlitba chvály

*****

Poděkování za dary do sbírky minulou neděli, která byla určena pro farnost. Celkem jste darovali v Měříně a při poutní mši svaté v Geršově 33 800 Kč.

Finanční dary shromažďujeme s výhledem na generální opravu kaple v Geršově, kterou plánujeme na příští rok.

Sbírka dnešní neděle je určena na charitní činnost církve.

Měsíc červen je zasvěcen úctě Božského Srdce.

První svaté přijímání dětí bude ve farnosti 4. června. Udělení svátosti biřmování se připravuje na počátek října. Prosím, modleme se za děti a mladé lidi naší farnosti.

Slavnost Těla a Krve Páně –  Božího Těla bude v neděli 11. června. Ve stejný den proběhne i poutní slavnost v Černé.      

Kněžské a jáhenské svěcení:  V sobotu 17. 6. 2023 při bohoslužbě v katedrále sv. Petra a Pavla v Brně v 9 hodin udělí brněnský biskup Pavel Konzbul, kněžské a jáhenské svěcení. Kněžské svěcení přijme jáhen brněnské diecéze Ing. Tomáš Zámečník z farnosti Brno – Bystrc. Jáhenské svěcení přijmou bohoslovci Lukáš Janoušek, DiS. z farnosti Moravské Budějovice, Milan Pazdera z farnosti Křižanov.

Je třeba, abychom Ducha Svatého prosili zejména o to, aby nás osvítil ohledně tří základních pravd. P. Pio z Pietrelciny

Zaprvé jde o to, aby nám dával stále jasněji poznat vznešenost našeho křesťanského povolání. Bůh nás vybral a vyvolil mezi bezpočtem jiných. Musíme si také uvědomovat, že k tomuto vyvolení došlo bez jakékoli naší zásluhy. Bůh nás tímto způsobem vyvolil již od věčnosti, tedy ante mundi constitutionem (před stvořením světa), a to k tomu, abychom dospěli k jedinému cíli, totiž abychom mu patřili v tomto čase i na věčnosti. Jedná se o tak nesmírné tajemství a o tak sladké tajemství, že duše, která do něho jen trochu pronikne, se celá vznáší v lásce.Za druhé prosme, aby nás Duch Svatý stále více osvěcoval ohledně nesmírné velkoleposti věčného dědictví, k němuž nás zaměřuje dobrotivost našeho nebeského Otce. Když náš duch proniká do tohoto tajemství, vzdaluje to duši od pozemských dober a probouzí to v nás touhu dospět do nebeské vlasti.
Konečně prosme Otce všech světel, aby nás nechával stále hlouběji pronikat do tajemství našeho ospravedlnění, díky němuž se z bídných hříšníků stáváme spasenými. Naše ospravedlnění je skutečný zázrak, nesmírný zázrak, který Písmo svaté přirovnává ke vzkříšení božského Mistra.