aktuality od 16.4. do 23.42023

15 Dub

POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU OD 16. 4. do 23. 4.

NE – 2. velikonoční neděle – neděle Božího milosrdenství – 7:45 – Za rodiče Březkovy, syna, dceru, zetě a snachy 9:15Za farnost.

PO – 18:30 Pavlínov

ÚT – 7:00 Za Stanislava a Jarmilu Holánovy, sourozence a dvoje rodiče 18:00 Jersín.

ST – 17:00 Blízkov 18:00 Za rodiče Necidovy, Čermákovy, Paikovy a Bertu Dujčíkovu.

ČT- 17:00 Modlitby matek 17:30 Modlitba sv. růžence.

PÁ – 14:00 Pohřeb paní Marie Peškové z Milíkova 18:00 Za Jiřího Indru, živou a zemřelou rodinu Indrovu a Pokorných.

SO – 7:30 Za živou a zemřelou rodinu Chlubnovu, Rosovu a otce Františka.

NE – 3. velikonoční neděle 7:45 – Za rodiče Simonidesovy, dvoje rodiče a duše v očistci 9:15Za farnost.

*****

Do sbírka na potřeby farnosti která byla po celý čas velikonočních svátků, jste přispěli částkou 57 510 Kč. Přijměte poděkování.

Poděkování všem, kdo organizačně připravili pouť Nového Jeruzaléma, také vám, kdo jste se účastnili jako poutníci. Po celý čas jednoho měsíce se modlíme na úmysly Nového Jeruzaléma. V kostele vždy před mši svatou, na vesnicích u putujícího obrazu. Děkuji, že jste tuto službu přijali.

Dnes je pouť k Božímu milosrdenství ve Slavkovicích. Hlavní mše svatá je v 15 hodin.

Aby náš kostel čistotou jen zářil, to je věcí nás všech. Aby nově zazářil, o to se starají někteří z nás. V týdnu před námi se postará skupina z Blízkova.

Mše svatá pro mládež bude v pátek v 18 hodin. Zveme všechny.

Kaple sv. Terezie z Lusieux v Geršově
je ve vlastnictví farnosti, podobně jako kaple v Meziříčku. Kaple sv. Terezie se nachází uprostřed obce, mše svatá je zde pouze na pouť. V současné době je třeba provést na kapli celkovou opravu. Plánujeme ji na příští rok. Je zřejmé, že finanční rozpočet na opravu kaple nebude malý. Dnes se s kaplí seznámíme prostřednictvím Miroslavy Jurkasové z Geršova.

V osadě Geršově měli, tak jako v mnoha jiných obcích, zvonici jednoduchou – tedy pouze zvon zavěšený na dřevěných sloupech, proto se občané dohodli, že si postaví zděnou kapli k bohoslužbám, kam bude i zvon umístěn.

Bylo třeba zaopatřit stavební místo a domluvit úhradu nákladů spojeného se stavbou. Stavební místo, pozemek p.č. 1235 daroval Tomáš Jurkas. Občané Geršova se zavázali zajistit potřebné povozy a práci dělnickou, též zdarma. Zastupitelstvo Pavlínova se ve schůzi ze dne 5.4.1926 uvolilo dáti osadě Geršov na stavbu zděné zvoničky obnos 1.800,- Kč splatný v šesti létech. Náklad ostatní si osadníci hradili dobrovolně sami, a to tak, že: „zbylé peníze se vydluží v Měřínské Raifaisence – na sebe je vydluží jeden občan a dva se podepíší jako ručitelé, načež peníze, které připadnou na pozemky z honitby pavlínovské a pustinské se budou ponechávat tak dlouho, až se dluh splatí“.

Geršovští byli na rozpacích, komu ji zasvětiti a farář (P. František Čermák, pozdější sídelní kanovník brněnský) jim nabídl, že do kaple věnuje oltářní obraz, ponechají-li volbu jemu. Souhlasili a farář koupil obraz svaté Terezie Ježíškovy. Velice se jim líbil, dali kapličku vymalovati, některé dárkyně věnovaly: lampu (paní Dočekalová), svícny (paní Jurkasová), sochy Srdce Páně a Pannu Marii (paní Kratochvílová).

(dokončení příště)