aktuality od 9.10. do 16.10.2022

9 Říj

POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU OD 9. 10. DO 16. 10. 2022

NE – 28. neděle v mezidobí – 7:45 – Za Františka Doležala, sestru, za manželku, dvoje rodiče, zemřelé příbuzné a duše v očistci, na které nikdo nepamatuje 9:15 Za farnost.

PO 7:00 – Za syna Libora, rodiče Markovy, Klímovy a sourozence 14:00 – Pohřeb paní Františky Křečkové.

ÚT – 7:00 – Za dvoje rodiče, nemocnou osobu, celou přízeň a duše v očistci 18:00 – Meziříčko.

ST – sv. Radima 18:00 Za rodiče Oulehlovy, Kafkovy, živou a zemřelou přízeň.

ČT – 17:00 – Modlitby matek starší skupina 17:30 – Modlitba růžence.

PÁ – sv. Kalista I., papeže 13:00 Pohřeb paní Marie Peroutkové. 18:00 – Na úmysl dárce, na poděkování Pánu Bohu.   

SO – sv. Terezie od Ježíše 7:00 – Za Marii Cejnkovu, bratra Karla, rodiče, živou a zemřelou přízeň. 16:00 Za živé a zemřelé hasiče z Měřína a žehnání nového hasičského auta.

NE – 29. neděle v mezidobí – 7:45 – Za živou a zemřelou rodinu Chlubnovu, Rosovu a otce Františka 9:15 Za farnost. 18:00 – Modlitba chvály.

*****

Úklid kostela zajišťuje skupina Nová Zhoř a Dědkov.

Sbírka příští neděleje na farnost, sbírka 23. října je na misie.  

Kalendáře na příští rok je možné zakoupit v sakristii. Cena je 70 Kč za kus.

Na stolku u vchodu do kostela je k dispozici časopis Immaculáta.

V pátek je mše sv. se zaměřením pro děti.

V měsíci říjnu slavíme: Celý říjen je měsícem růžencovým, ale také misijním. Misijní neděli budeme slavit 23. října. Výročí posvěcení našeho kostela slavíme 25. října, Hubertskou slavnost budeme slavit v neděli 30. října.

Pouť Nového Jeruzaléma bude 13. října v Křoví u Velké Bíteše.  

   Paray-Le – Monial  – město Ježíšova Srdce – poselství

V 17. století se zde zjevil Kristus mladé řeholnici z řádu Navštívení Panny Marie, svaté Markétě Marii Alacoque (1647-1690). Svěřil jí v letech 1673-1675 tři velká poselství pro církev a pro svět.

1. Kristus se Markétě Marii zjevil poprvé během adorace před Nejsvětější svátostí. Ukázal jí své Srdce „které tolik milovalo lidi“ a připomněl jí, že dal za lidi všechno, nic si neponechal. Paray je tedy místem vyznání lásky Boha k lidem, zcela v linii zvěstování evangelia svatého Jana. Člověk má nicméně stále sklon vidět Boha jako nějakou nejasnou sílu, vznešeného vůdce, nebo soudce. Zde ale Bůh připomíná, že je bytostí zcela osobní, že je láska sama a že právě díky této lásce se stal člověkem. Nechce mít s lidmi nějaký povrchní nadpřirozený vztah nebo vidět jen jejich poslušnost, ale chce s nimi žít v blízkém společenství, v souznění srdcí.

2. Druhou částí zjevení je stížnost. Kristus je hluboce zraněn „nevděčností a neuctivostí“ lidí vůči němu. Často lidé na jeho lásku vůbec neodpovídají. Vedou si svůj život, aniž by se starali o Boží věci. Neuvědomují si, že Bůh je jim tak blízko, zvláště v eucharistii. A tak dalším tajemstvím Paray je zpráva, že Bůh potřebuje lásku lidí. Nechce žít jen jednostranný vztah své lásky k lidem, ale touží po opětované lásce také ze strany člověka.

3. Třetí část poselství je Kristova prosba, aby se alespoň Markéta Marie stala Jeho přítelkyní. Skrze ni žádá o to samé i každého z nás: chceme se stát Kristovými přáteli? Tato prosba je zásadním poselstvím tohoto poutního místa. Chceme uznat tuto Boží lásku, odpovědět na ni a utěšovat tak Ježíšovo Srdce? Ježíš je schopen pro své přátele udělat cokoliv. Potvrdil to již mnohokrát, podal k tomu důkazy. Chceme vstoupit do tohoto přátelství? Pokud ano, náš vztah s ním se promění, ale změní se také náš vztah k lidem i k sobě samým. Náš život dostane novou barvu a stane se životem, který vychází ze srdce. /zdroj komunita Emanuel/