aktuality od 23.1. do 30.1.2022

22 Led

Bohoslužby v týdnu od 23. 1. do 30. 1. 2022

3. neděle v mezidobí – 7:45 – Za farnost 9:15 – Za Josefa a Marii Foltinovy, 2 rodiče, Karla Válku a duše v očistci.

Pondělí – Památka sv. Františka Saleského 7:00 – Za rodiče Čermákovy, živou a zemřelou rodinu a na poděkování za přijatá dobrodiní.

Úterý – Svátek obrácení sv. Pavla7:00 – Za rodiče Mrázovy, Jana Peterku, Josefa Hladíka, živou a zemřelou rodinu 17:00 – Černá 17:00 – Modlitby matek, mladší skupina.

Středa – 18:00 – Za Františka Pokorného, sourozence a dvoje rodiče.

Čtvrtek – 17:00 – Modlitba růžence 17:30 Modlitby matek, starší skupina. 

Pátek – Památka sv. Tomáše Akvinského 18:00 – Za Jiřího Indru, živou a zemřelou rodinu Indrovu a Pokorných.

Sobota – 7:30 Za rodinu Blažkovu, Necidovu, Čermákovu, Paikovu a Bertu Dujčíkovu. 

4. neděle v mezidobí – 7:45 – Za Františka Sýkoru, živou a zemřelou rodinu 9:15 – Za farnost.

*****

Učedníci si řekli:  „Což nám srdce nehořelo, když s námi na cestě mluvil a otvíral nám Písma?“ Lk 24,32
Fara Měřín
setkání s Božím slovem – 23. 1. – 16:00 h.

 „Kéž byste dnes uposlechli jeho hlasu, neztvrzujte svá srdce.“ Každý den je pro nás jedinečnou příležitostí, kdy můžeme naslouchat Božímu hlasu, například skrze Písmo. Modleme se, ať nemáme zatvrzelá srdce. Boží slovo hovoří o Někom. Když nasloucháme tomu slovu, můžeme se poučit. Tento způsob nám je známý, bližší. Bůh promlouvá i do srdce člověka. Když hlas slyšíme, ujmeme se ho, necháme působit v srdci, zakusíme Boží vedení. Nedělní bohoslužba je pro mnohé jediným způsobem, kdy mohou slyšet Boží slovo, poučit se, prožít vztah lásky s Bohem. Co pro to můžeme udělat? V neděli církev nabízí celkem tři úryvky z Písma svatého. Kázání – homilie, které následuje, má sloužit k objasnění Božího slova a nasměrování. Ani v běžném hovoru s druhým člověkem si nepamatujeme všechna slova. Spíše jen ta, která nás zaujala, která jsou podstatná a důležitá. Ke slyšení a prožití bohoslužby slova přistupujeme s vědomím, že k nám promlouvá sám Pán. Čisté srdce je schopné Božímu hlasu naslouchat. Může se stát, že nás osloví něco již v prvním úryvku, někdy až v poslední větě kázání. Může se stát, že nás i přes vytvořené podmínky, výrazně nic nezaujme.  Pokud ovšem zaujme, věnujme se tomu slovu. Patrně je určené přímo nám. Ostatnímu nemusíme věnovat velkou pozornost. Co s tím slovem udělat? Můžeme si uvědomit to slovo do hloubky, co říká, můžeme se ptát, jak souvisí s mým životem, jak jsme podle tohoto slova žili, jak bychom je mohli uvést do života, můžeme je znovu a znovu opakovat a těšit se z něho tak dlouho, dokud se bude dotýkat našeho srdce, můžeme si toto slovo vzít i do týdne před námi, připomínat si je, uvádět do života.       

O čistotu naše kostela se v následujícím týdnu stará Nová Zhoř. Ať Bůh odmění všechny, kdo o čistotu a krásu jeho domu s láskou pečují. Stárneme a tím i ubývá počet těch, kdo se o úklid starají. Prosím, hledejte možnosti, jak postupovat dále. (Možná jsou více aktuální odpolední úklidy, spojení s jinou obcí, atd. Hledejme řešení, přidejte se noví.)

Synoda o synodalitě – nejde o shromažďování názorů, ale o živé setkání lidí, kteří hledají, jak společně kráčet ve víře. Děkuji všem, kdo se účastnili prvního setkání. Druhé setkání bude ve středu 2. února. Zveme další.