Slavení prvních pátků v měsíci

12 Srp

ÚCTA K BOŽSKÉMU SRDCI A SLAVENÍ PRVNÍCH PÁTKŮ V MĚSÍCI.

Naše křesťanská tradice nabízí ohromné možnosti pokladů Boží milosrdné lásky. Je to sám Bůh, který skrze své svaté upozorňuje, vyzývá a otevírá poklady milosti pro naši spásu. Jedním z těchto pokladů je slavení devíti prvních pátků v měsíci, zasvěcených smíru za všechny hříchy a rouhání, které se našemu Pánu dostává a také slavení prvních devíti sobot v měsíci, zasvěcených smíru za všechny bolesti, kterou lidé způsobují Neposkvrněnému srdci Panny Marie. Smír, to je touha milujícího a vděčného srdce, odpovídat láskou na lásku.

Důležité je, že tuto pobožnost nám předkládá sám Ježíš a Panna Maria, není to lidský výmysl. Na nás je, abychom toto Božské pozvání s vírou a pokorou přijali, stali se radostí a útěchou Ježíšova a Mariina srdce a věřili i v hojná Pánova zaslíbení. /P. Pavel Havlát/

Chci vás všechny pozvat k slavení prvních pátků v měsíci. Zvažte prosím tuto nabídku. Společně bychom mohli začít prvním pátkem v říjnu. Děkuji všem, kdo jste již nabídku přijali.

Zaslíbení těm, kdo budou slavit první pátky v měsíci a uctívat Ježíšovo srdce

1.Dám jim všechny potřebné milosti a požehnám jejich činnost. 2. Potěším je ve všech jejich obtížích. 3. Hříšníci najdou v mém Srdci nevyčerpatelné milosrdenství. 4. Vlažní se stanou horlivými a horliví dokonalejšími. 5. Ochráním ty, kteří se mu zasvětí a nepřestanou ho zbožně uctívat. 6. Vepíši do svého Srdce jména všech, kdo budou rozšiřovat úctu k němu. 7. Kde budou uctívat obraz mého Srdce, tam dám svůj mír a spojím rozdvojené. 8. Rodiny, které se s důvěrou na mne obrátí, ochráním v jakémkoli soužení. 9. Společnosti, které se dají pod mou ochranu, uchovám ve svornosti a uchráním je trestů, které si zasloužily. 10. Těm, kteří pracují na spáse duší, dám milost, že obrátí i nejzatvrzelejší. 11. Zahrnu nebeským požehnáním všechny, kteří o mém svátku přistoupí ke stolu Páně, aby odčinili urážky, kterých se mi dostává především v Nejsvětější Svátosti. 12. Má všemohoucí láska udělí všem, kdo po devět po sobě jdoucích prvních pátků mě přijmou, milost konečného setrvání. Nezemřou ve stavu nemilosti a bez svátostí. Mé Božské Srdce jim bude v posledním okamžiku bezpečným útočištěm.

Zaslíbení, které dává Ježíš těm, kdo budou slavit první pátky v měsíci, mohou vyznít jako laciný recept, jak jistě a spolehlivě dosáhnout nebe. Někdo by mohl říct: absolvoval jsem pobožnost prvních pátků, nebe mám jisté, nemusím se nějak více snažit. To by byl omyl. Při slavení prvních pátků v měsíci jde o Boží lásku, ke které se lidé staví lhostejně, nevšímavě. Slavení v nás má probudit zájem o tuto lásku, touhu nechat se láskou Boží zapálit a lásku opětovat. Součástí slavení je přijetí svátostí smíření, tedy přijetí Božího milosrdenství. Příprava na tuto svátost je poctivé zpytování svědomí, tedy formace našeho srdce, podle Ježíšova srdce. Jak je důležité často zpytovat svědomí, abychom se ve světě neztratili. Časté sv. přijímání nás proměňuje k Boží podobě. Naše spása spočívá v tom, že budeme Bohu podobni – budeme mít plnost lásky.