aktuality v týdnu od 24. 5. do 31. 5. 2015

24 Kvě

 Slavnost Seslání Ducha svatého                        

Myšlenka z neděle: „Když nastal den Letnic, byli všichni shromážděni na jednom místě“ (Sk 2,1). Na jednom místě jsme se dnes sešli i my. Jsme rádi, že jsme spolu? Přemýšleli jsme o tom, co máme společného? Radujeme se z toho společného?

Úmysly mše svatých: 8:00 – Za farníky 10:30 – Za Jaroslava a Ilonku Řezníčkovy a celou zemřelou přízeň/Za Drahoslavu Kolouchovu a Miloslava Koloucha a celou rodinu. 18:00 Májová + modlitby matek
PO – 7:00 –
Za rodiče Bublánovy, Hanzlíkovy a přízeň/Za rodiče Novotných a Rozmarínovy/18:00 Dědkov
ÚT – 7:00 –
Za Konráda Mráze, živou a zemřelou rodinu Mrázovu, Dohnalovu a Hladíkovu
ST: 18:00 – Za Karla Peterku, rodinu Peterkovu a Fialovu/ Na poděkování za všechna dobrodiní
ČT – 7:00 – Za rodinu Křesťanovu a Bartákovu/18:00 Černá
PÁ:
18:00 – Za rodinu Hamáčkovu, Janu Hamáčkovu a duše v očistci/ Za nemocnou osobu
SO: – 7:00 – Za Růženu Syslovu a rodiče Dočekalovy/ Za křesťanské rodiny a Hnutí matek/ Za Andělu Hyanovu, manžela, dceru Blanku, manžela a vnuka Jana
NE: 8:00 – za děti u 1. sv. přijímání, jejich rodiny a farní společenství/ Na daný úmysl 10:30 Za Karla Solaře, manželku, 2 rodiče a + rodinu 11:00 Poutní mše svatá v Geršově 16:30 Májová pobožnost u kapličky.

Další oznámení pro farnost Měřín

Ve sbírce minulou neděli jste na splacení dluhů darovali 30 981 Kč a 2000 Kč během týdne. Za každý dar i podporu v modlitbě děkujeme.
Sbírka při dnešní bohoslužbě je určena na Charitu.
Poděkování patří všem, kdo jste během týdne přišli a pokračovali na fasádě fary.
Úklid kostela zajišťuje Meziříčko, následuje Milíkov.
Příští sobotu a neděli prožíváme slavnost přijetí první svátosti smíření a prvního svatého přijímání. První svátost smíření bude v sobotu od 15:30 h. Je vhodné, aby ke svátosti přistoupili i rodiče, kmotři. Prosíme všechny o modlitbu za děti a jejich rodiny.
Májové pobožnosti jsou každý den večer. Poslední májová pobožnost bude za příznivého počasí příští neděli v 16:30 h u kapličky u příležitosti 90. výročí od posvěcení. Po skončení bude program u kaple pokračovat neformálním setkáním farnosti.

Co se stalo 31. května 1925
Odpověď na otázku začneme hledat v událostech, které se staly o něco dříve. Synové Josefa a Aloisie Hájkových – František a Alois byli povolání na frontu. Jejich matka učinila slib Panně Marii, že pokud se z války vrátí, nechá postavit Boží muka. Po návratu jednoho syna z války začali manželé, podle rady Měřínského faráře, stavět kapličku Panny Marie Lurdské. 11. května 1925 začala odpoledne velká bouřka, spadlo mnoho vody. Voda zatopila i mlýn, kde bydlela rodina Hájkových, Františka Hájková se zachránila, spolu se třemi dětmi v kapličce, postavené na splnění slibu. 31. 5. 1925 šlo velké procesí z Měřína ke kapličce, zde byla posvěcena socha Panny Marie a vykonána závěrečná májová pobožnost. Také my se chceme 31. 5. sejít u kapličky, poděkovat Pánu Bohu a Panně Marii za mocnou ochranu, vykonat poslední májovou pobožnost.