aktuality od 30.4. do 7.5.2023

30 Dub

POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU OD 30. 4. do 7. 5.

NE 4. velikonoční neděle- den modliteb na nová duchovní povolání – 7:45 – Za Karla Kašpara a rodiče, rodinu Večeřovu, Navrátilovu a duše v očistci – 9:15 Za farnost.

PO – Svátek sv. Josefa, dělníka – 17:30 Májová pobožnost – 18:00 Na úmysl dárce.

ÚT – sv. Atanáše – 7:00 Za Filipa Strnada – 18:00 Pavlínov.

ST – Svátek sv. Filipa a Jakuba – 17:30 Májová pobožnost – 18:00 Za rodiče Čermákovy a celou živou i zemřelou rodinu. Po mši svaté příležitost ke sv. smíření do 19:30.

ČT- sv. Floriána – 17:00 Modlitby matek 17:30 Modlitba sv. růžence.

PÁ – První pátek v měsíci – 17:00 Výstav Nejsvětější svátosti, adorace, příležitost ke sv. smíření 18:00 Za Vladimíra Krejčího a tatínka.

SO – První sobota v měsíci – 18:00 Mše sv. u příležitosti setkání dobrovolných hasičů okrsku. Mše sv. je s nedělní platností.  

NE 5. velikonoční neděle – 9:15 – Za Marii Rohovskou, manžela Vojtěcha a syna Vojtěcha – 18:00 Modlitba chvály.

*****

Poutě Měřín a okolí – květen: 7.5. Frankův Zhořec, 14.5. Meziříčko, 21.5. Geršov. 14.5. Pouť za úrodu na Dědkovské hoře, 28.5. Pouť ke kapli ve Valše.

Další aktivity v květnu: Celý měsíc je zasvěcen úctě Panny Marie, 7.5. Mariánská modlitba chval, 13.5. Setkání mládeže s diecézním biskupem Pavlem v Žarošicích, 14.5. Oslava dne matek, 27.5. Svatodušní bdění při modlitbě, v předvečer Slavnost Seslání Ducha svatého. Jde o naléhavou modlitbu po vzoru apoštolů. 

Aby náš kostel čistotou jen zářil, to je věcí nás všech. Aby nově zazářil, o to se starají někteří z nás. V týdnu před námi se postará skupina z Jersína.

Nová povolání ke kněžství a pomocníci ve farnosti. Čtvrtá velikonoční neděle je dnem modliteb za kněze a nová duchovní povolání. Jistě se zapojujeme do starosti Božího lidu o život Božího království zde na zemi. Výzva Ježíše k prosbě za nová povolání je stále aktuální. Stále aktuální je i zapojení všech věřících do šíření Božího království. Je mnoho způsobů, jak žít v církvi, jak žít svoji víru. Synodalita nám připomíná, že máme kráčet společně ve víře v Boha a šířit Boží království. Synodalita a den modliteb za nová povolání připomínají zapojení mnohých laiků, kteří se budou podílet na životě farnosti. Jeden ze způsobů jsou pastorační rady. Přijměte několik informací.

Pastorační rada ve farnosti je poradním orgánem faráře. Každý farář je povinen ji zřídit. Rada má napomáhat rozvoji pastorační péče, vytvářet prostor pro rozlišování, hledá spolu s farářem a zkoumá, co se vztahuje k pastoračnímu působení a navrhuje praktické kroky. Svou činností přispívá k tomu, aby farníci, na základě křtu a biřmování, sdíleli
spoluzodpovědnost za dobrou správu farního společenství, a také rozvíjí spolupráci Charitou. Členové, aby mohli plnit své úkoly, ať se snaží spolu se svými pastýři o svou duchovní formaci, další náboženské vzdělávání a o celkový rozvoj vlastní osobnosti. Naše farnost dosud volenou pastorační radu nemá. Prosím, hledejme v modlitbě vhodné farníky, kteří by tuto službu přijali. Během měsíce a půl bude každý požádán, aby podal návrh farníka, který by pro tuto službu byl schopen. Návrhy jsou anonymní. U příležitosti dnešního dne děkuji všem, kdo nosíte farnost ve svém srdci, kdo jste různým způsobem zapojeni, kdo jste službu farnosti a Božímu království vzali za své. Myslím na úklidové skupiny, květinářky, vás, kteří pečujete o kostel, faru, zahradu, vás, kteří bezprostředně utváříte liturgii, varhaníky, scholy, ministranty, lektory, vás, kteří jste přijali i jiné služby a aktivně se zapojujete. Nemohu opomenout vás, kteří se za farnost modlíte a přinášíte oběti. Všichni si přejeme, aby tyto skupinky rostly i početně.