aktuality od 19.9. do 26.9.2021

19 Zář

Bohoslužby v týdnu od 19. září do 26. září 2021

Neděle – 25. v mezidobí – 9:15 Za rodiče Čermákovy, živou a zemřelou rodinu – 11:00Poutní slavnost v Dědkově.

Pondělí – sv. Ondřej, Pavel a druhové – Mše svatá ve farním kostele není z důvodu malování kostela.

Úterý – svátek sv. Matouše – 7:00 –– Za Bohuslava Zachu, 2 rodiče, syny a duše v očistci 18:00 – Jersín.

Středa –  18:00 – Za Boženu a Josefa Novotných a 2 syny.

Čtvrtek – sv. Pio z Pietrelciny – 18:00 Modlitba sv. růžence, 18:30 – Modlitby matek.  

Pátek – 18:00 – Za Hedviku a Stanislava Plašilovy, rodiče Vaňkovy, živou a zemřelou rodinu

Sobota – 17:30 – Meziříčko – s nedělní platností – obce Černá, Meziříčko, Jersín 19:00 Měřín – s nedělní platností – za farnost. (kostel)

Neděle – 26. v mezidobí – 9:15 Za rodiče Bártovy, Tomanovy, Zemanovy, Jiřího Póla a Dášu Švihálkovu – 11:00Poutní slavnost v Blízkově.  

*****

Poděkování vám všem, kdo jste připravovali dnešní slavnost poděkování za úrodu. Písmo nás učí, že v den děkování lidé přinášeli prvotiny z úrody jako výraz díků. Děkuji, že jste i vy přinesli něco z toho, co vám Pán daroval.

PO DOBU MALOVÁNÍ našeho kostela budou mše svaté ve všední den na faře. V neděli v Měříně – buď v omezeném počtu kostel, popřípadě fara, dále pak v jednotlivých kaplích na vesnici. Prosím, sledujte rozpis a mše svaté se účastněte dle doporučení na lístku. Toto rozhodnutí se týká asi třech nedělí.

Také bude třeba pomocníků z řad mužů i žen. Prosím, dejte vědět, na koho se mohu v případě potřeby obrátit. S Boží pomocí a společnými silami to zvládneme. Děkuji za ochotu.  

KALENDÁŘE PRO ROK 2021 je možné zakoupit v sakristii. Cena je 70 Kč.

KONCEM ZÁŘÍ uplyne rok od návštěvy otce biskupa Vojtěch ve farnosti, při které některým z nás udělil svátost biřmování. Přijměte pozvání na setkání po roce, které se uskuteční v pátek 24. září při mši svaté a následně na faře. Pozvání adresuji i vám, kteří jste tuto svátost přijali dříve.

MŠE SVATÁ PRO DĚTI v pátek 1. října.

FARNÍ PLES – Dáli- Bůh, se uskuteční místo 22. ledna, 5. února. Prosím, poznamenejte si tuto změnu a nové datum zapište do kalendáře.

Ježíši, učiň srdce naše podle srdce svého.

Ježíš poučoval své učedníky a říkal jim: „Syn člověka bude vydán lidem do rukou a zabijí ho, ale za tři dni po své smrti vstane.“ Oni však té řeči nerozuměli, ale báli se ho zeptat. Proto se zabývali jiným tématem, které se netýká Ježíše: Kdo z nás je největší? I nás může provázet ono nevím, nerozumím, ale ptát se raději nebudu. Proč se asi ti učedníci báli zeptat? Čím jim Ježíš naháněl strach? V jednom biblickém příběhu se o tom píše. (O hřivnách) Hospodář se ptá služebníka, proč nerozmnožil hřivnu, kterou dostal, k tomuto účelu zapůjčenou? On odpověděl: já jsem se tě bál. Ale hospodář mu řekl pravou příčinu, z čeho jeho strach pochází: Jsi lenivý.

Jak máme k Bohu přistupovat? K Bohu je třeba přistupovat s velkým očekáváním. Svatý Jan od Kříže říká, že člověk dostává od Boha tolik, kolik od něj očekává. Očekává-li málo, málo i dostane. Očekává-li mnoho, mnoho dostane. Očekáváme-li ve svém životě zázrak milosti, pak musíte věřit, že se zázrak stane. Je Bůh smutný z toho, že ho často prosíme o malichernosti? Proč neprosíme o velké věci?   

V jednom úryvku čteme Ježíšova slova: „jestliže tedy vy, třebaže jste zlí, umíte dávat dětem dobré dary, čím spíše nebeský Otec dá Ducha svatého těm, kdo ho prosí.“ Když prosíme o Ducha svatého, prosíme o stejné smýšlení i jednání jako měl Ježíš.