aktuality od 8.8. do 15.8.2021

7 Srp

Neděle – 19. neděle v mezidobí – 7:45 – Za farnost 9:15 – Za Václava a Ludmilu Dvořákovy, 2 rodiče, živou a zemřelou rodinu.

Pondělí – svátek sv. Terezie Benedikty od Kříže – 7:00 – Za rodiče Jonášovy, živé a zemřelé děti a za celou přízeň.

Úterý – svátek sv. Vavřince – 7:00 Za obrácení hříšníků a duše v očistci 18:00 Meziříčko.

Středa –  sv. Kláry – 18:00 – Za Marii Pužovu, živou a zemřelou rodinu.

Čtvrtek  14:00 – Rozloučení před kremací s Bohumilou Valovou 18:00 Modlitba sv. růžence, 18:30 – Modlitby matek.  

Pátek –18:00 – Za Františka Sýkoru, živou a zemřelou rodinu

Sobota – sv. Maximiliána Kolbeho – 19:00 – Za rodinu Moravovu .

Neděle – Slavnost Nanebevzetí Panny Marie – 7:45 – Za Anežku Egnerovu, manžela a duše v očistci.  

*****

Poděkování za dary na výmalbu kostela v celkové výši 9 000 Kč.

Úklid kostela zajišťují věřící z Měřína, skupina č. 1.

Pouť v Netíně bude 15. srpna. Budeme opět putovat pěšky se sochou Panny Marie, družičkami, dětmi. Prosím, aby se někdo ujal přípravy sochy.   

Pouť Nového Jeruzaléma bude ve čtvrtek 12. srpna 2021 v Nové Vsi u Nového Města na Moravě. Hlavní celebrant a kazatel je P. Mgr. Petr Václavek, farář v Rouchovanech. „Vnímáš-li, že je málo kněží, řeholníků, mizí víra v našem kraji, rodinách, není pokoj a mír ve světě, náš národ a církev vymírá? Pak přijmi pozvání ke společné modlitbě.“

Diecézní pouť rodin ve Žďáře nad Sázavou je 28. srpna. Je spojena s rokem rodin, zvláště pak k 1 100. výroční mučednické smrti sv. Ludmily, naší národní světicí. Připomínám možnost požehnání vašich domovů. Pouť Zlaté soboty v Žarošicích je 11. září. Návštěva sv. Otce Františka na Slovensku bude 12. – 15. září. K možnosti setkání zatím víme, bude pouze pro očkované. 

Pán nás chce mít v nebi

V roce 1922 se pokusil Falcon Scot (1868-1912) se svými druhy dosáhnout jižní pól. Na namáhavé cestě si na několika místech nechali zásobu potravin na zpáteční cestu. Postihla je ovšem velká vichřice a oni unavení, hladoví a vyčerpaní, ztratili orientaci a všichni zahynuli. Když je po několika týdnech našli, zjistilo se, že zásoby potravin, které by jim zachránily život, byly jen několik metrů od jejich mrtvých těl.

V podobné situaci jsme i my, protože máme pokrm, který nám může zachránit život, a když jsme vyčerpaní, unavení, znechucení, stačí tak málo: přijít a jíst chléb, který nám nabízí Ježíš. A nabízí i dnes, při této mši svaté. Přijměme ho a řekněme mu: Ježíši, děkuji ti za chléb života, děkuji ti, že se mně dáváš, abych mohl žít věčně. Chci tě stále častěji přijímat a jednou, až se bude můj život blížit ke konci, chci tě přijmout, abych mohl s tebou žít věčně. Amen.  

Ježíš nám touží být na blízku a darovat nám chléb života, a na cestu do věčnosti posílit i svátostí smíření a nemocných. Zdá se, že u některých jsou tyto Boží dary spojeny se slůvkem „až“. Až to nastane, až se budu vracet do nebeského domova, tak je využiji. Náš svět je jako vichřice, která mnohé přerovná, přikryje, svými názorovými proudy, svým, „já to vidím tak“, falešnou sebejistotou, vlažností… Kolik lidí žije kousek od chrámu, kousek od kněze, ale duchovní vybavení určené pro něho, chléb života, milosrdenství, posila pro nemocné, zůstane po jeho odchodu zde na zemi.