aktuality od 16.5. do 23.5.2021

16 Kvě

Bohoslužby v týdnu:

Neděle – 16. 5. – 7. velikonoční – 9:15 – Za Josefa a Věru Dohnalovy a celou živou a zemřelou přízeň a duše v očistci 11:00Poutní slavnost Meziříčko 18:00 Mše svatá.

Pondělí – 7:00 – Za Petra Zemana, rodiče, sourozence a duše v očistci.

Úterý  – 7:00 – Za rodiče Tomanovy, Nožičkovy, živou a zemřelou rodinu a duše v očistci 18:00 – Jersín.

Středa – 18:00 – Za Vlastimila a Marii Procházkovy, Jiřinu a Josefa Rázkovy a celou přízeň.

Čtvrtek  – sv. Klement Maria Hofbauer – 7:00 – Za Hedviku a Stanislava Plašilovy, Marii a Františka Vaňkovy, živou a zemřelou rodinu 18:00 – Májová pobožnost, 18:30 Modlitby matek.  

Pátek – Svátek posvěcení brněnské katedrály 18:00 – Za Vlastu a Františka Kohlovy, rodiče, sourozence a příbuzné.

Sobota – 19:00 – Mše svatá s nedělní platností – Za rodinu Řezníčkovu, Černovu, přízeň a duše v očistci. 20:00 – Svatodušní vigilie

Neděle – 23. 5. – Slavnost Seslání Ducha svatého 7:45 –  Za farnost – 9:15 – Za Františka Slabého, rodiče Slabých a syna Josefa, rodiče Frejlichovy, živou a zemřelou rodinu a duše v očistci 18:00 Mše svatá.

Utváříme časy příští a těšíme se:

Poutě ve farnost 30.5. Geršov, 30.5. odpoledne – putování ke kapli ve Valše, poslední májová, 6.6. pouť na Dědkovskou horu, 13.6. pouť v Černé 27.5. Pouť v Měříně. Vnímáme-li pouť i jako duchovní záležitost, je vhodné slavit s čistým a vděčným srdcem.

Přidáváme se k těm, kdo utváří čas a prostor, pro křesťany typickým způsobem.  V tomto týdnu probíhá devět dní modliteb před Slavností Ducha svatého. Svatodušní modlitební bdění bude v sobotu od 19:00 h. (19 h. Mše svatá, od 20. h. modlitební bdění. Přidáváme se ke křesťanům na celém světě. Modlitbou a dobrým příkladem pomáháme dětem i jejich rodinám v přípravě na první přijetí svátostí. Stejným způsobem, podpořený výzvou apoštola –„Vybízím tě, oživ plamen, který to byl dán vkládáním biskupových rukou“, pamatujeme na všechny, kdo přijali svátost biřmování. Nezapomeňme: z ohně, do kterého se nepřikládá, zůstane jen hromádka popela.  

Úklid kostela v týdnu zajišťuje Nová Zhoř. Prosím farníky z obcí, kteří se zapojují do úklidu kostela, aby se v případné nemožnosti samostatného úklidu domluvili s jinou obcí. Prosím také, aby se i další zapojili do úklidu Božího stánku. Poděkování všem, kdo uklízíte. Poděkování i všem, kdo udržujete farní budovu a zahradu.

S výmalbou kostela započneme koncem měsíce května. Malovat se bude celý přední prostor až ke kazatelně.

Sbírka dnešní neděle jeve prospěch farnosti, především na výmalbu kostela a vše, co s tím souvisí. Sbírka příští neděle je určena na charitativní účely. Poděkování za dary pro farnost v celkové výši 7 000 Kč.

Víme, že 15. květem slavíme jako mezinárodní den rodiny. 16. květen, den kdy zvláště v modlitbách pamatujeme na sdělovací prostředky.

Jak moc lze předat víru v rodině? Jak víme, moc ne. Nebo: mnohdy ne. Protože víra není něco jako předávaná znalost nebo  nacvičená dovednost. A víra roste, ze setkání s milujícím Bohem, který se nám přiblížil v osobě Ježíše Krista. Setkání s Bohem můžeme sice podporovat, ale nemůžeme ho za druhého člověka uskutečnit, i kdybychom chtěli sebevíc.
Co bychom my, starší, nejraději předali mladším? Nejspíš všechno naráz: semeno, sazenici i plody. Což samozřejmě nejde.  Je tedy možné předat semeno víry? S odpovědí váhám. Protože předat niterný vztah člověka k Bohu není dost dobře možné. Proto nechme spíš Pána Boha, aby zaséval semena a uvažujme o tom, jak budeme o jejich růst, když se uchytí, pečovat.
(podle P. Aleše Opatrného)