Letos velikonoce nebudou…

4 Dub

Milí farníci, přátelé,

Někteří říkají: letos nebudou velikonoce, je to špatné…

Mohu vás ujistit, že velikonoce budou. Kristus jednou provždy dal za nás svůj život a pro nás vstal z mrtvých. To zrušit nejde! Boží lásku nikdy nemůžeme zrušit!

Velikonoce budou jiné. Přeji vám, abyste se i ve svých domácnostech intenzivně setkali s Kristem, vítězem nad smrtí a každou lidskou bídou. V našich rodinách není místo pro strach!

Předávám Kristův velikonoční pozdrav „Pokoj vám“, vašim domovům a všem, na které myslíte.

Vstupujeme do Svatého týdne, ve kterém jsme pozváni, abychom prožili události naší spásy. Nechceme být diváky, kteří budou vzpomínat na časy jiné, srovnávat a hodnotit. Ježíš zve každého člověka, aby v této mimořádné době prožil velikonoční svátky v prostředí, které je jeho domovem, s lidmi, kteří jsou mu blízcí. Do tohoto prostředí každý přináší mnoho dobrého, mnoho lásky, ale v něm se také vydává na cesty, ve které se zmenšuje nebo docela ztrácí praktická láska ke Kristu. Díky situaci si můžeme více uvědomit, že spása člověka se neodehrává jen v kostele při přijímání svátostí, společné modlitbě, tichém posezení a naslouchání. Možná si můžeme více uvědomit, že spása člověka – tedy každého z nás, skrze Zmrtvýchvstalého Krista, se uskutečňuje v prostředí, kde se nejvíce projevují naše slabosti. Tam můžeme říct druhému: promiň, „dal jsem ti málo lásky“, přijď, Pane, často jsem tě zapomněl pozvat do této rodiny, tam, kde automaticky dělám věci, místo abych se doptával: „Pane, jak si to přeješ ty?“ vše, o čem zde píši, vnímám jako krok dopředu na naší osobní cestě spásy. Je to příležitost.