aktuality od 28.4. do 5.5.2019

1 Kvě

2. velikonoční neděle                                              21. 4. 2019

Úmysly mše svatých:

Ne: Neděle Božího milosrdenství – 7:45 – za farnost 9:15 – Za Annu a Františka Matějíčkovy, Věru a Emilii Hammerovy, Marii a Antonína Švandovy.

PO:  – sv. Kateřiny Sienské 7:00 – Za Jaroslava Trojana, 2 rodiče a Karla Šoba 18:00 – Blízkov

ÚT: – sv. Zikmunda – 7:00 – Za Františka Havelku, celou rodinu, Vladimíra Krejčího a celou rodinu, za Františku Krejčovu a duše v očistci, za pomoc a ochranu Boží pro celou rodinu 17:00 – Černá.

STŘ: – sv. Josefa dělníka – 18:00 – Na poděkování Pánu Bohu za přijatá dobrodiní, s prosbou o další pomoc a za živou rodinu.

ČT: – sv. Atanáše – 7:00 – Za rodiče Janečkovy, celou přízeň a duše v očistci 14:00 – Pohřeb paní Milady Motyčkové.

Pá: – svátek sv. Filipa a Jakuba – 1. pátek v měsíci – 17:00 adorace, příležitost ke svátosti smíření – 18:00 –  Za Aloise Fraňka, 2 rodiče, živou a zemřelou rodinu a přízeň.

SO: – sv. Floriána – 18:00 – modlitba chvály – 19:00 – Za Marii a Stanislava Frejlichovy, 2 rodiče Jiřího Frejlicha.

Ne: 7:45 – za farnost 9:15 – Za Marii Rohovskou, manžela a syna.

Informace pro farnost Měřín

O čistotu kostela pečuje Měřín 3, následuje Měřín 4

Poděkování všem, kdo jste přispěli do sbírky o velikonočních svátcích. Také všem, kdo jste přispěli svými dary mimo sbírky. Celkem jste darovali 67 670 Kč.

Pouť k Božímu milosrdenství ve Slavkovicích je dnes po celý den. Hlavní mše svatá je v 15 hodin. Přijměte pozvání.

Všichni, kdo v církvi za posledních tisíc let vyrostli ke svatosti, měli blízký vztah k Eucharistii a k Marii

Májové pobožnosti budou v našem kostele každý večer v 18 hodin nebo ½ hodiny před začátkem večerní mše svaté.

Květen je měsícem zasvěceným úctě Panny Marie.

Byla to ovšem lidová zbožnost, která zavedla měsíc květen a růžencový měsíc říjen zvláštní úctě. Mariánská úcta vzniká v církvi v jejím raném věku. V církvi se v rámci eucharistie nejdříve uctívali mučedníci, kteří položili svůj život pro svědectví víry v Krista. V první polovině 2. století se již objevuje i úcta mariánská. Smyslem ustanovení jednotlivých mariánských svátku bylo mimo jiné také přiblížit si jednotlivé úseky a události ze života Panny Marie, spojené s vtělením a životem Ježíše Krista.

Rovněž soboty, zvláště v liturgickém mezidobí jsou v katolické církvi dnem mariánským. První soboty v měsíci jsou pak vyhrazeny modlitbám za duchovní povolání.

Od 13. století se modlitba hodinek zakončuje zpěvem Magnifikat nebo Mariánskou antifonou. Vznik mariánských poutních míst je spojen se zvláštní úctou k Panně Marii, často na základě mimořádných událostí – zázraků, které se staly na základě modlitby k Panně Marii.