aktuality od 16.9. do 23.9.2018

16 Zář

 24. neděle v mezidobí 16. 9. 2018

Úmysly mše svatých:

NE: 9:15 – Za Marii Syslovu, rodiče Syslovy, Bendovy, syna Josefa, přízeň a duše v očistci.

PO: – sv. Kornélia a Cypriána – 7:00  –  Za o. Františka Hrůzu 18:00 – Blízkov

ÚT – 7:00 – Za Jakuba Najmana, Vladimíra Šťastného a duše v očistci 18:00 – Jersín.

Stř. 18:00 – Za Jaroslava Simandla, Štěpánku Čadovu a manžela.

ČT: – Sv. Ondřeje, Pavla a druhů mučedníků 7:00 – Za Bohuslava Zachu, 2 rodiče, 3 syny a duše v očistci.

Pá: – Svátek sv. Matouše, apoštola a evangelisty 18:00 – Za Jaroslava a Marii Paikovy, rodinu Čermákovu, Necidovu a Bertu Dujčíkovu.

So: – 19:00 – Za Milana Pelíška, 2 rodiče a celou rodinu.

Ne: 9:15 – Na poděkování za přijatá dobrodiní s prosbou o Boží pomoc a ochranu pro celou rodinu 11:00 poutní mše sv. v Dědkově.

Oznámení pro farnost Měřín

Sbírka dnešní neděle je určena pro farnost.

Příští neděli bude sbírka do Fondu na podporu kněží a pastorace brněnské diecéze. Svým darem podpoříte službu kněží a život v naši diecézi.

 Poděkování za dary pro farnost v celkové výši 7 000 Kč.

Výuka náboženství ve škole v novém školním roce začne od 17. září. Rodiče prosím, aby dohlédli na docházku dětí a zajímaly se o náplň výuky. Rozvrh hodin je na internetu.

O čistotu kostela pečuje Jersín, následuje Pavlínov 1.

V pátek po mši svaté je na faře přednáška a zajímavosti o zvonech, historii, významu. Začátek v 19:00 hod. Na sobotu připadá výroční den posvěcení našich zvonů.

Příští neděli budeme při mši svaté děkovat za úrodu země. Přineste si k požehnání něco z plodů, které se vám urodily na zahrádkách.

Z promluvy při svěcení zvonů 22. září 1968 – (pokračování)

Sotva znamínko svobody přišlo do naší vlasti, hned jste se ptali, co je s těmi vašimi zvony. Hledali jste je, ale marně. Tehdy jste se rozhodli, že vybudujete zvony nové. Ale noví vládcové vám řekli: není třeba zvonů, není třeba kostelů, není třeba modlitby, jen práce je třeba… A tento hlas vám nezněl řečí cizí, to jste již slyšeli od lidi našeho národa. Heslo „modli se a pracuj“ bylo roztrženo ve dví, jeho první půlka byla zbytečná a zbyla jenom půlka druhá, která zněla řízně, jako rozkaz drábů. Ale nevyplácí se zahodit vyšší princip. Když se odhodila modlitba, pomaličku odumíralo a otupovalo se v lidech svědomí. V našem národě se začaly dít hluboké křivdy a deformace. Zase zněl na věži jen umíráček a lidí při jeho zvuku říkali:  „Zvoní, protože umřela spravedlnost.“ Ale nakonec jste povolení vybudovat zvony dostali. Jak rozkvetla vaše obětavá víra, jak se rozohnila vaše láska ke kostelu a k Pánu Bohu. Do farní kroniky jste začali psát nejkrásnější stránky