Postní doba

12 Úno

„Když byl Ježíš pokřtěn od Jana v Jordánu, veden Duchem svatým odchází na poušť. Duch ho po poušti vodí, v síle Ducha se vrací a začíná hlásat Boží království.“ Na počátku postní doby se rozhodujeme Ježíše následovat. Co dělá Ježíš je nezbytně nutné pro hlásání a přijetí Božího království, pro naši spásu. Jak budeme prožívat Postní dobu? Bude to „přes kopírák,“ – všichni stejně? I když některé kroky budou stejné, nepřehlédněme: Ježíš byl veden Duchem svatým. Také my každý den prosme o Ducha svatého, naslouchejme mu a poslouchejme ho. 

Bože, ty léčíš naši hříšnost modlitbou postem a štědrostí…Abychom byli uzdraveni ze svých duchovních nemocí, je třeba léky užívat.

 

Popeleční středa je dnem přísného postu a vstupní branou do doby postní. Půst od masa, kterým jsou vázáni všichni a půst újmy – od 18. let do 60 roků. (jídlo 1x za den do sytosti)

Smyslem postu není týrání hladem ani dieta. Půst spočívá v tom, že si jednak uvědomíme, že „nejen chlebem je člověk živ“ (Mt 4,4), a jednak se tak můžeme stát podobnějšími Kristu, který se také postil čtyřicet dní; proto je dnem přísnějšího postu Popeleční středa a Velký pátek – hraniční dny postní doby. A také si v tyto dny můžeme uvědomit, že za nás Pán zemřel na kříži – že si připomínáme „dny, kdy od nich byl ženich vzat; proto se postíme“ (srv. Mt 9,15).