aktuality od 24.12. do 31.12. 2023

23 Pro

Římskokatolická farnost Měřín
Kontakt: 731 402 684                                                      www.farnostmerin.cz
Týden od 24. 12. do 31. 12. 2023

Slovo: „Rosu dejte, nebesa, shůry, právo ať se vyleje jako déšť z oblak; ať se otevře země a zplodí spásu!“ Odpověď prosícím a volajícím lidem dává samotný Bůh. „Projevila se Boží dobrota, která v Ježíši Kristu, přináší spásu všem lidem:“ Kdo ví o Boží dobrotě k lidem, vidí ostatní lidi v novém světle. Kdo ví o Kristu Spasiteli, tomu nemůže být nikdo lhostejný a je mu jasné, že Kristus chce i nás použít jako nástroje své lásky a záchrany. V Betlémské stáji se zjevila Boží láska k nám; chce však, abychom ji dosvědčovali po celý život. Vánoce nejsou jen dnešním, nýbrž celoživotním úkolem.    

POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU OD 24. 12. do 31. 12. 2023

NE: – Čtvrtá adventní neděle – 7:45 Za živou a zemřelou rodinu Matějíčkovu, Hammerovu a Švandovu. 9:15 Za živou a zemřelou rodinu a celou přízeň

Slavnost Narození Páně – 22:00 Za Jana a Boženu Zemanovy, ochranu a pomoc pro celou rodinu.


PO: Hod Boží vánoční -7:45 Za syna, dceru Františka Padalíka, rodinu Musilovu, dvoje rodiče, duše v očistci a Boží ochranu – 9:15 Za farnost – 14:00 Te Deum a svátostné požehnání.

ÚT: Svátek sv. Štěpána, prvomučedníka – 7:45 Za Blaženu a Františka Krulovy, Marii a Františka Krejčovy a Marii Krejčovu – 9:15 Za rodinu Mužátkovu, Řezníčkovu a duše v očistci.

ST: Svátek sv. Jana, apoštola a evangelisty – 17:00 Za Františka Dufka a dvoje rodiče.

ČT: Svátek svatých mláďátek, mučedníků – 7:30 Za dobrodince a duše v očistci. 9:00 pohřeb pana Aloise Hartmana z Chlumku.

PÁ: – 16:00 Na úmysl dárce.

SO: – 7:30 – Za rodiče Blažkovy a Přibylovy, živou a zemřelou rodinu a duše v očistci

NE:Svátek Svaté rodiny – 7:45 Na poděkování Pánu Bohu a za rodiny ve farnosti – 9:15 – Za farnost.

PO: Nový rok, Slavnost Matky Boží Panny Marie – 7:45 Za Boží požehnání do nového roku 9:15 – Za farnost.

******

Poděkování všem, kdo jste se zapojili do přípravy a průběhu slavení vánočních svátků. Myslím na vás, kteří jste se zapojili do úklidu kostela, výzdoby, stavění betlému, na vás, kteří zajišťujete průběh liturgie – asistenci u oltáře, scholu.

Poděkování všem, kteří mezi svátky přiblíží vánoční příběh hraným způsobem. Všechny zveme na vánoční besídku dětí, která bude v pátek v 17 hodin v kostele. Mše svatá v tento den bude v 16 hodin.   

Poděkování všem maminkám, z iniciativy Modlitby matek, které napekly perníčky pro návštěvníky našeho kostela, kteří navštíví náš kostel při prohlídce betléma.

Poděkování všem, kdo jste darovali výrobky do předvánočního jarmarku, také těm, kdo jste zajistili hladký průběh této akce. Při předvánočním jarmarku jste k dnešnímu dni, zakoupením výrobků, darovali celkem 62 092 korun. (farnost Měřín a Uhřínov) I skrze tyto dary můžeme být blíže k srdci potřebných. Výtěžek poputuje k adoptovaným dětem a na podporu domácího hospice, provozovanému Oblastní Charitou Žďár n/S.    

Poděkování všem, kdo s velkou pečlivostí a láskou postavili v našem kostele Měřínský Betlém, který je chloubou farnosti. Tradice stavět Betlémy je stará. Lidé měli vždy potřebu přiblížit si srozumitelně a řečí své doby, důležité události z dějin spásy. V letošním roce slavíme 800 roků od prvního živého Betléma, který sestavil svatý František z Assisi. Vedla ho k tomu touha, aby se co nejvíce lidí setkalo s Bohem a zakusilo Boží lásku. Naší službou v kostele přispíváme ke stejnému. V letošním roce jsme se rozhodli návštěvníky obdarovat ještě malou pozornosti. Škoda jen, že výzvy k zapojení se zůstávají v rovině malé odezvy.

Svátek Svaté rodiny připadá v letošním roce na 31. prosince. Při bohoslužbách je možnost obnovy manželských slibů a společně přijmout Boží požehnání pro rodinu. Současně budeme děkovat při bohoslužbách za Boží milosti a péči, které se nám dostalo v roce uplynulém.

V závěru bohoslužby proběhne losování všech, kteří se zapojili do adventní biblické aktivity.      

Duchovní koncert v kostele proběhne 28. prosince v 17 hodin. Těšit se můžeme na gospely, spirituály v provedení skupiny LTT Bluegrass. Za všechny dobrodince a pomocníky poděkujeme při mši svaté ve čtvrtek.