Velikonoční obřady a bohoslužby

3 Dub

Malý průvodce svatým týdnem

Velký pátek

Ježíši, proč?

Možná se dnes postavíme pod kříž a vyslovíme otázku: Ježíši, proč jsi to udělal? Ježíši, proč jsi zemřel potupnou smrtí? Můžeme zaslechnout jeho odpověď: abyste měli život a měli ho hojnější. Srv. Jan 10,10

 Dnešní den vidíme Ježíše, jak umírá na kříži. On umírá, my žijeme. Žijeme, protože nás zachránil. Zachránil nás pro Boha. Ve vlnách osobních hříchů a hříchů celého světa bychom se utopili. V hříších se nedá dlouho plavat. Ježíš každému z nás mnohokrát v životě podal záchranou ruku, abychom mohli opět žít.

Svatý otec Benedikt VXI. napsal: „V jeho smrti na kříži se uskutečňuje obrácení se Boha proti sobě samému, ve kterém se daruje člověku, aby nás vyzdvihl a spasil. To je láska v její nejradikálnější podobě.“ Prožijme v této chvíli v hloubi naší bytosti tuto jeho záchrannou akci, v pokoře klekněme před křížem a s láskou líbejme Ježíšovo Těla. Slibme mu, že do vln hříchů již nebudeme vstupovat. Slibme mu, že jako zachráněni mu budeme pomáhat zachraňovat i jiné. 

Zelený čtvrtek

Vezměte a jezte… vezměte a pijte… to konejte na mou památku…

Bože,
skrze svého Syna, našeho Pána Ježíše Krista, mocí Ducha Svatého všemu dáváš život a všechno posvěcuješ; a ustavičně si shromažďuješ lid, aby od východu až na západ byla tvému jménu přinášena oběť čistá.

Proto na památku spasitelné smrti tvého Syna i jeho vzkříšení a nanebevstoupení a v očekávání jeho slavného příchodu; přinášíme ti, Bože, toto díkůvzdání, tuto oběť živou a svatou.
Shlédni na oběť své církve: vždyť je to oběť tvého Syna, a jeho obětí jsme byli s tebou usmířeni. Eucharistická modlitba

Každý den přijímám Krista dvakrát. Jednou v kapli, podruhé na ulici, když se dotýkám chudobného anebo umírajícího. Matka Tereza

Květná neděle

Během druhé světové války byla bombardována námořní základna na Havajských ostrovech. Voják, který tuto událost přežil a kterého se ptali, co bylo na tom nejhorší, řekl, že po návratu domů se ho jeho známí vůbec neptali, co se tam stalo. „A my jsme tam přece umírali za naši vlast. A nikoho to nezajímalo.“ V tomto týdnu si připomeneme, že někdo zemřel za celá svět, aby ho osvobodil od moci zla, hříchu, aby svou smrtí a zmrtvýchvstáním získal nový život a přístup ke spáse. Ale upřímně, koho to zajímá? Vymýšlíme, jak volný čas, který jsme na velký pátek dostali, zaplníme… Velké volno, velká turistika, velká zábava…
Někteří budou slavit velký pátek ve velkém stylu, s Ježíšem trpícím a následně vzkříšeným – oslaveným. Protože ví, že se jich to bytostně dotýká.  

Velikonoční události můžeme slavit, protože jsme uvěřili a přijali Ježíše Krista. Někteří, díky i délce bohoslužeb, mohou nabýt dojmu, že je slavení zdržuje od běžného života. Jiní budou v roli těch, kteří připravují cestu Ježíši do svého srdce poctivou přípravou ke svátosti smíření, další budou vytvářet koberec z dobrých skutků a prokázané lásky. Můžeme také stát u cesty a pozorovat, jak ostatní volají Hosana – ať žije Ježíš – král, ale také se přidat.

*****

Bohoslužby farnost Měřín a Uhřínov

Květná neděle, velikonoční neděle
Měřín – 7:45 a 9:15 h. Na velikonoční neděli ve 14:00 Te Deum a svátostné požehnání.
Uhřínov – 11:00 , 16:30 – příležitost k přijetí svátosti smíření

Zelený čtvrtek
Měřín 18:30 h. Po mši svaté následuje celoroční adorace v Getsemanské zahradě Uhřínov 16:30 h, .

Velký pátek
Měřín 7:00 společná modlitba, 18:00 h. obřady velkého pátku
Uhřínov 15:00 h, .

Bílá sobota
Měřín – 7:00 společná modlitba církve

Velikonoční vigilie
Měřín 21:30 h
Uhřínov 19:00 h.

Červené pondělí  – Měřín 7:45 h, Uhřínov 9:00 h.

Svátost smíření před velikonočními svátky bude ve farnosti Měřín v úterý svatého týdne, od 13:00 do 17:00 h.